torsdag den 30. januar 2014

Rødbedefalafler

Det allerførste blogindlæg på Madlaboratoriet var en begejstret hyldest til rødbedehummus. Falafler kan på en måde betragtes som en slags bagt hummus, så her kommer en lige så begejstret version med rødbede lavet på soyabønner og for nemheds skyld bagt i ovnen - en ordentlig portion lige til at fryse ned (de er særdeles fryseegnede - faktisk nærmest bedre efter nedfrysning!) og tage med på madpakken en travl dag! Velbekomme :)




Rødbedefalafler (25-30 stk.):

  • 3 dl soyabønner (mål i tørret stand) eller andre bønner/kikærter
  • 1 stor rødbede, ca. 275 g
  • 1 stort løg (jeg brugte rødløg)
  • 4 store fed hvidløg
  • 4 spsk sesammel (malet i kaffekværn) eller 3 spsk sesamfrø eller tahin
  • 2 tsk garam masala og paprika
  • 1 spsk karry
  • ca. 1½-2 tsk salt
  • 1 spsk malet hørfrø + 2 spsk lunkent vand (kan evt. erstattes af et lille æg)
Sæt bønnerne i blød natten over og kog dem møre sammen med rødbeden (skrællet og skæret i grove stykker) i let saltet vand, ca. 45 minutter. Hak imens løg og hvidløg fint og sæt hørfrøpulveret i blød med vand. Hæld vandet fra bønner og rødbede og damp dem tørre. Purér med en stavblender direkte i gryden (det gør ikke noget med lidt klumper af bønner og rødbede) og rør løg, hvidløg, krydderier, sesammel og hørfrøslim. Form med en ske 'farsen' til ca. 25-30 små boller der lægges på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag falaflerne ca. 45 minutter (jeg har dog en lidt dum lille ovn, og det kan være de skal have kortere tid i en almindelig god ovn) ved 200 grader - eller til de virker faste, men stadig bløde. Du kan vende dem om på de anden side halvvejs, hvis de, som i min ovn, har tendens til at blive mere bagte nedenunder end ovenpå. 

Spis dem med pesto, en yoghurtdip med tahin eller krydderurter, i wraps, som snack eller i en sandwich!








1 kommentar:

  1. Hvor ser de bare gode ud! Jeg elsker både rødbede og falafler, så de kommer helt klart på listen over opskrifter der skal afprøves :D

    SvarSlet