fredag den 7. marts 2014

Nordisk skyr-cheesecake med rugbrødsbund og brombærsauce

Efter min smag kan en klassisk fuldfed cheesecake godt være lidt for meget af det gode i den uheldige forstand. Denne fedtfattige cheesecake lavet på skyr er anderledes frisk i smagen med fine vanilleprikker, en lækker blød rugbrødsbund med kakao og en smuk brombær-æblesauce på toppen. Et absolut værdigt og delikat nordisk alternativ til den tunge New Yorker-fætter! ;) Velbekomme.




Kagen blev serveret for min madklub og en sønderjysk gæst udbrød: "Jamen, det er er jo brø'tårt [brødtærte red.]!" og rugbrødsbunden kan ganske rigtigt også godt minde lidt om en rugbrødslagkage - uhm! :)

Nordisk skyr-cheesecake med rugbrødsbund og brombærsauce (6-8 personer):

Rugbrødsbund:
  • 240 g mørkt rugbrød uden kerner
  • 1 klat smør til ristning (kan evt. udelades)
  • 1 pinch salt
  • 65 g usødet æblemos uden klumper
  • 2 spsk sukker eller tilsvarende foretrukkent sødemiddel
  • 3 spsk ren kakao
  • 1 håndfuld (ca. 20) mandler
Riv rugbrødet groft og hak mandlerne. Kom begge dele på en varm pande i en klat smør og en pinch salt. Rist ca. 5-7 minutter, eller til brødet begynder at blive sprødt. Rør æblemos, sukker og kakao godt sammen og vend rugbrødsblandingen i. Mos det godt rundt (hvis den virker for tør/smuldret, kan du tilsætte en tsk æblemos mere) og tryk blandingen fast sammen i en smurt springform med fingrene og evt. en ske til hjælp. Forbag bunden i 5 minutter ved 200 grader og forbered imens fyldet.

Fyld:
  • 500 g skyr
  • 1 vanillestang
  • 1 dl + 1 spsk sukker eller tilsvarende foretrukkent (granuleret) sødemiddel
  • 3 store æg
  • 1 spsk majsstivelse eller kartoffelmel
  • 1 lille pinch salt
Flæk vanillestangen, skrab kornene ud (gem stangen til anden brug) og gnid dem med en spsk sukker i en lille skål. Rør salt, vanillesukker og resten af sukkeret sammen med kartoffelstivelsen og pisk skyren og æggene grundigt i. Hæld blandingen i den forbagte rugbrødsbund og bag cheesecaken ca. 30-35 minutter ved 175 grader. Den vil stadig blævre lidt i midten, hvis man ryster let på formen.
Lad kagen køle godt af på køkkenbordet, dæk med film og stil den på køl mindst et par timer, så den kan sætte sig.





Brombærsauce:
  • 150 g brombær (jeg brugte frosne)
  • 3 tsk honning
  • 3 spsk usødet æblemos
  • Jævning: ½ spsk kartoffelmel rørt med 3 spsk vand
Kom brombærrene i en lille kasserolle sammen med honningen og lad det koge op. Tag gryden af blusset og rør jævningen i under omrøring. Rør æblemosen i og smag evt. til med mere honning. Saucen må godt være lidt syrlig. Lad saucen køle lidt af, hvis den stadig er meget varm, og fordel den på den afkølede cheesecake. Stil på køl indtil servering.








6 kommentarer:

  1. Det ser yderst lækkert ud.
    Rigtig god kombination af ingredienser.
    Jeg elsker kager bagt op omkring en rugbrødsbund.

    Spændende opskrift, jeg må have prøvet den af. Tak for inspirationen:-)
    Tina
    http://www.mariahoffbeck.blogspot.com

    SvarSlet
    Svar
    1. Velbekomme - Den var virkelig også helt fantastisk, hvis jeg må være så fri! ;)
      Jeg er også vokset op med rugbrødslagkage til fødselsdage, så det er også en klar vinder her!
      kh Anne

      Slet
  2. Den ser virkelig lækker ud! Dejligt med en sundere alternativ til cheesecake ;-)
    Anna
    anna-mad.blogspot.dk

    SvarSlet
    Svar
    1. Helt sikkert! :) Det er jo nærmest morgenmad i kageform ;)

      Slet
  3. Det er utvivlsomt, den lækreste og mest fristende opskrift der er lagt op herinde - eeeelsker rugbrødslagkage og skyrcheesecake og netop brombær er bare det bedste. Yaiks, det må bare prøves.

    - Anne

    SvarSlet
    Svar
    1. Dejligt, du også er begejstret! Jeg må også indrømme, at jeg har glæder mig til at poste netop denne opskrift! :D
      kh Anne

      Slet