tirsdag den 1. maj 2012

Squash-galette og honningbagte tomater

En galette er en tærte, som ikke bages i en tærteform og ikke indeholder den sædvanlige æggemasse.
I stedet rulles bunden direkte ud på en bageplade, hvorefter fyldet fordeles ovenpå, og kanterne foldes op omkring det.
Sådan er galette er et smukt og rustikt syn - og så kan fyldet varieres i en uendelighed (også i dessert-retning)! Min kom til at se sådan ud:




Tærtebund:
  • 75 g havregryn
  • 100 g sigte- eller hvedemel
  • 75 g gramhamsmel
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk honning
  • 3 spsk rapsolie (eller hvad du nu foretrækker)
  • ca. 6-7 spsk vand
Bland de tørre ingredienser i en skål og pisk de våde sammen i et glas. Hæld så de våde i de tørre, mens du rører med en gaffel. Saml dejen - den må ikke være for tør, så tilsæt mere vand, hvis ikke den virker fugtig. Stil dejen til side, mens du forbereder fyldet.

Fyld:
  • 1 squash
  • 1 lille løg
  • 2-3 gulerødder afhængigt af størrelsen
  • En stor håndfuld revet, smagfuld ost (jeg brugte Piccobello, som er lidt parmesan-agtig, men cheddar, feta, danablu osv. ville også egne sig glimrende til formålet)
  • Olivenolie til pensling
  • Salt og timian
Skær squash, løg og gulerødder i tynde skiver.
Rul tærtebunden så meget ud, du kan. Den skal være på størrelse med en (lille) pizza. Drys osten på - hold den ca. 4 cm fra kanten. Fordel grøntsagerne ovenpå ved at lægge dem skiftevis i cirkler startende ude fra kanten af osten og ind mod midten.
Pensl let med olivenolie og drys med salt og timian.
Fold kanterne af bunden ind over fyldet og bag ca. 30 minutter ved 200 grader.

Som tilbehør kan du lave sådan nogle her:


Honningbagte tomater:
  • Tomater
  • Honning
  • Salt
  • Timian/oregano
Skær tomaterne i halve (top og bund) og læg dem i et ildfast fad. Dryp skærefladen med honning, drys med salt og krydderi og bag dem sammen med tærten ca. 20 minutter.

Og så er der serveret!



Som sagt kan man fylde sådan en tærte med hvad som helst, men her er et par forslag:
  • Rodfrugter: gulerødder, rødbeder, pastinakker, evt. kartofler med rosmarin og feta eller gedeost
  • Pære, rosmarin og gedeost (rulle)
  • Flødeost, tomater, basilikum og oliven
  • Spinat, aubergine og feta
  • Æbler, evt. bær, mandler, rørsukker og kanel (udelad da salt i tærtebunden)

Fortsæt selv :)


Ingen kommentarer:

Send en kommentar