onsdag den 28. marts 2012

Shepherds Pie - eller: Mad med rester

Det ville være synd at kalde mig tilhænger af madspild. 
Jeg prøver generelt at få mine portioner til at passe, men en gang i mellem sker det jo, at får nogle rester af forskellig art. 


Denne ret er rigtig god til at få tømt køleskabet og grøntsagsskuffen, uden at der går noget som helst glamour af kontoen. ;)


Grundlæggende består en shepherds pie af et lag kød- og/eller grøntsagssovs og ovenpå det et lag kartoffelmos (eller noget der ligner) med lidt ost til at give smag.


Fyldet (det nederste lag) kan i princippet bestå af hvad som helst, du nu har liggende. Selv biksede jeg følgende sammen:

  • 1 stort løg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 gulerødder
  • ca. 200 g grønne bønner (skyder jeg på)
  • 1 lille broccoli
  • 1 dåse hakkede tomater
  • Salt, sukker/honning og oregano

Fyldet tilberedes (som de fleste af sin slags) ved at hakke løg og hvidløg og svitse det i olie. Imens skæres de øvrige ingredienser i mindre stykker og svitses med.
De hakkede tomater tilsættes, der koges igennem og smages til med salt, sødt og et godt drys oregano.


Det var fyldet, og nu kan man med fordel tænde sin ovn på 200 grader, mens man samler sin shepherds pie.

Låget består som sagt af en gang mos. Jeg havde både en portion kartoffel-gulerodsmos (fra fryseren: Det kan man godt!) og noget sellerimos, som jeg rørte sammen og fordelte oven på fyldet i et ildfast fad:


For at give retten lidt ekstra smag kan man tilsætte ost af enhver art. Selv havde jeg en klump Danablu, som blev hakket til smulder:


Osten blev så drysset oven på mosen og trykket lidt ned i den med en gaffel.


I ovnen med sig i ca. 20 minutter  og server!


Som tilbehør egner en lidt syrlig-frisk salat sig godt. Fx denne med æble, gulerod og bladselleri og en dressing af honning og balsamico/eddike:


Velbekomme! 




3 kommentarer:

  1. Aj en herlig blog du har, som jeg vil nu følge! Dejlig Shepherds Pie du har lavet.

    Vi har også en del reste-inspiration her:http://www.stopspildafmad.dk/opskrifterograad.html

    :)

    SvarSlet
  2. Tusind tak! :) Det er jeg glad for at høre!
    Også tak for linket - det er en god ide med sådan en hjemmeside.

    SvarSlet