onsdag den 5. december 2012

Bønneboller i karry med sellerirøsti

Her kommer en vegetarisk version af klassikeren boller i karry, som efter min mening giver originalen baghjul! Opskriften har jeg stort set overtaget fra Kirstens Skaarups blog, Kødfri Fredag, men jeg har gjort opskriften (læs: sovsen) endnu lettere. :) Spis retten med ris eller med en stak sellerirøsti, som du også finder opskriften på herunder.


Bønneboller i karry (3-4 personer):
  • ca. ½ liter kogte bønner (jeg brugte sorte, men kidneybønner eller hvide bønner er også fint)
  • 1 stort løg
  • 4 spsk mel
  • 1 stort æg
  • 5 spsk havregryn
  • 2 tsk spidskommen + timian
  • 3/4 tsk salt 
  • ca. 7 dl vand + 1 bouillonterning
  • ca. 2-3 dl mælk (eller vand)
  • Jævning: 1 spsk majsstivelse + 2 spsk koldt vand
  • ca. 1 spsk god karry
  • 1-2 spsk citronsaft
  • evt. 1 spsk mangochutney
Hak løget og purér det sammen med bønnerne i en skål. Det skal ikke være helt findelt. Rør mel, gryn, æg og krydderier i og lad farsen stå 5 minutters tid. Hvis den er alt for blød eller våd tilsættes lidt flere gryn, men så længe den kan formes til bløde kugler, er det fint. De stivner, når de bliver kogt.
Bring vand og bouillon i kog i en stor gryde og form ca. 20 kugler ca. på størrelse med bordtennisbolde med en ske og læg dem i det kogende vand (jeg kogte dem i to hold). Kog dem ca. 10 minutter og vend dem en gang undervejs. Fisk så bollerne op af kogevandet og lav sovs af den: Pisk jævningen i det kogende vand og juster konsistensen med mælk. Tilsæt karry og citronsaft og evt. mangochutney. Smag om du synes, det trænger til mere salt eller karry. Kom bønnebollerne i igen og varm retten igennem.


Sellerirøsti (tilbehør til 2 personer):
  • 1 medium selleri
  • 4-5 medium kartofler
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk timian
Skræl selleri og kartofler. Riv dem groft (eller evt. halvt fint og halvt groft) og vend begge dele sammen med salt og timian i en skål. Kom olivenolie eller smør på en stor stegepande og fordel et ca. 2 cm tykt lag af de revne sager her på. Tryk det godt sammen (også i kanterne) med en ske eller paletkniv og steg ved jævn varme 3-4 minutter, eller til de er gyldenbrune og faste nok til at vendes. Del røstien i 4-6 dele, vend dem og steg videre 3-4 minutter. Læg de færdige røsti på en tallerken og fortsæt med resten af den revne masse. 


Voilá: Vegetarisk boller i karry med sellerirøsti. Server med friske æblestykker eller mangochutney til som et syrlig-sødt modspil retten. Velbekomme!




Ingen kommentarer:

Send en kommentar